School!

rätt mkt i skolan nu drf har d inte varit så mkt updates!
Har dock lärt mig massor & vi har gjort sjukt intressanta saker!

1. Räknat teoretiska beräkningar på hållfasthet på en balk & byggt den & provat den

Här är en friläggning på balken, två krafter som är fördelade på två ställen.

Detta är ett T-diagram, visar var tvärkrafterna sitter på balken, som man ser har vi inga tvärkrafter i mitten av balken därför uppkommer inga spänningar där heller.

 
Sedan var det dags att konstruera balken! Vi fick en plåt och tillverkade den i verkstaden i skolan, vi bockade, svetsade och gjorde hål på balken!! 


sedan var den klar!!!! 
 

 och när vi hade tillverkat klart den var det dags att prova den, provningen gick till genom att vi la på ett lastfall på 25kN, vilket motsvarar ca 3 personbilar, och detta skulle den klara av med bara en liten plastisk deformation. Detta lyckades vi med och vi kom på 3:dje plats :D


Den andra uppgiften vi gjorde var att vi skulle undersöka materialvalet till höljet av en dammsugare. Höljet till en dammsugare är ju i materialet plast, inte sant? Ja, precis det är ABS plast, samma material som är för lego bl a. Vår uppgift var att hitta ett annat miljövänligare material till höljet av en dammsugare.
Detta undersökte vi genom att göra lite hållfberäkningar, då vi vill ha ett material som är styvt och tillräckligt hållfast. Med många materialvalsundersökningar och användandet av CES Edupack kom vi fram till att papper och kartong skulle vara det mest miljövänligaste. Kartong? till höljet av en dammsugare? well när vi undersökte närmare såå ser vii...

  
 .. att det redan finns dammsugare av kartong ;) hihi coolt

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar