MITT,DITT ELLER NYTT?

intressant artikel! är ni ovilliga att byta efternam


Mitt, ditt eller nytt?

Rekordmånga svenskar skaffar nytt efternamn när de gifter sig

I nöd och lust behöver inte efternamnet leda till bråk.

Trenden är tydlig: det är inne att byta namn.

Patent- och registreringsverket får in allt fler ansökningar, framför allt från nygifta som vill förenas i ett gemensamt och oanvänt efternamn.

Olle Enarsson och Petra Carlén klurade länge på ett lämpligt namn, tills de kom på att de kunde ta en del av varje – Carlenarson.

”Lät inte så dumt”

– På vårt bröllop sjöng några vänner en sång där de slagit ihop våra namn. När vår dotter föddes ett år senare bestämde vi att vi ville ha samma namn. Båda var ovilliga att byta till den andras och då kom vi att tänka på sången. Carlenarson lät inte så dumt, säger Olle Carlenarson.

För att hjälpa personer som tröttnat på sina namn har Patent- och registreringsverket skapat en namngenerator på sin hemsida. Här kan man välja begynnelsebokstav eller för-och efterled, så hittar generatorn ett ledigt och lämpligt namn.

Ring och få tips

– Många tycker de har ett för tråkigt namn och vill sticka ut. I namngeneratorn har vi sorterat ut de bästa förslagen, säger Runo Swärd, handläggare på sektionen för personnamn på Patent- och registreringsverket.

Litar man inte på slumpen kan man välja ett namn som finns i släkten, bilda ett nytt som inte redan är upptaget, eller ta sitt förnamn och lägga till efterled, till exempel -son eller -dotter. Man kan också ringa till Patent- och registreringsverket och få tips.

– En gång ringde en man som hette Alve i efternamn. Han ville ha hjälp med ett nytt och då föreslog jag mitt eget namn som efterled. Hans namn blev Alveswärd, säger Runo Swärd.

I år har Patent- och registreringsverket fått in 7 200 ansökningar om nytt efternamn. Nästan alla godkänns, enligt Runo Swärd.

Artikeln skriven av Olof Svensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar